Ceny zemného plynu v Európe v stredu vzrástli

26.10.2022 Celý región

Amsterdam 26. októbra (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe v stredu vzrástli, keďže sa termíny na prijatie kľúčových opatrení Európskej únie (EÚ) na zvládnutie energetickej krízy odsúvajú. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Kontrakty na plyn v Európe vzrástli v stredu nakrátko až o 5 %, ale stále smerujú k najväčšiemu mesačnému poklesu v tomto roku. Ministri energetiky EÚ si v utorok (25. 10.) stanovili ďalší termín, a to 24. novembra, na uzavretie dohody o najnovšej sérii návrhov na skrotenie cien energií.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v budúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame sa v stredu o 9.02 h miestneho času predával po 103,81 eura za megawatthodinu, čo bolo o 4 % viac ako v predchádzajúcom dni na konci obchodovania. Za celý tento mesiac však cena kontraktu klesla zatiaľ o 45 %.

Vlna mimoriadne teplého počasia v októbri poskytla regiónu priestor na oddych. Oddialila vykurovaciu sezónu, čo spolu s pokračujúcim vysokým dovozom skvapalneného zemného plynu (LNG) umožnilo naplniť zásobníky viac ako zvyčajne. Teploty však časom klesnú a prípadná tuhá zima môže rýchlo vyčerpať zásoby.

Okrem toho ceny plynu sú zhruba trikrát vyššie, ako je bežné v tomto ročnom období, čo stále vytvára obrovský tlak na ekonomiku a infláciu. Nemecká spoločnosť BASF uviedla, že jej účet za plyn v Európe vzrástol za prvých deväť mesiacov tohto roka približne o 2,2 miliardy eur, zatiaľ čo nemecký dovozca plynu Uniper varoval pred stratou 3,2 miliardy eur.

Ministri energetiky EÚ v utorok dosiahli všeobecnú dohodu o spoločnom nákupe plynu. Ale na zložitejších opatreniach, ktoré by mohli mať väčší vplyv na trh, sa stále nedohodli a diskusia pokračuje.
 

Vyberte región

mark